Cookie preferences
SettingsI agree

UWT - United Waalhaven Terminals zet grote stap in duurzaamheid

21 December 2021

United Waalhaven Terminals zet grote stap in duurzaamheidsambitie met KINEXT-energieopslag - Vliegwieltechnologie maakt volledige elektrificatie van kadekraan mogelijk zonder netverzwaring - United Waalhaven Terminals (UWT) en het Rotterdamse S4 Energy hebben een overeenkomst gesloten voor de levering van een KINEXT-vliegwiel ter ondersteuning van een havenkraan. UWT heeft een kraan in gebruik en wil deze elektrificeren om zo de CO2 uitstoot met 500 ton per jaar te reduceren. Om deze dieselelektrische kraan volledig elektrisch te laten opereren zou een verzwaring van de netaansluiting op de terminal van UWT gerealiseerd moeten worden. UWT kiest er echter voor om een KINEXT-vliegwiel in te zetten ter ondersteuning van de kadekraan. KINEXT slaat de remenergie op die bij het vieren van een last wordt opgewekt en levert vervolgens de piekvraag aan de kraan terug bij het hijsen van een last. Zo zorgt KINEXT dat de vraag richting het netwerk laag en constant wordt. Hiermee wordt investeren in een grotere netaansluiting overbodig.

Jan Overdevest, CEO van Waalhaven Group, waarvan UWT onderdeel uitmaakt, is duidelijk over de toegevoegde waarde van het opslaan en hergebruiken van energie: ‘Met de aanschaf van dit energieopslagsysteem op basis van een KINEXT-vliegwiel zetten wij een grote stap in de verduurzaming van onze terminal. Ons doel is om emissieloos transport en overslag te realiseren en het elektrificeren van deze kraan draagt daar direct aan bij.’ Het alternatief bleek een stuk minder aantrekkelijk. ‘Waar we nu op korte termijn kunnen stoppen met de dieselaandrijving, zou een verzwaring van de netaansluiting minimaal een jaar gaan duren’, zo voegt hij toe.

Commercieel directeur van S4 Energy, Dominique Becker Hoff, vult aan: ‘UWT kan de havenkraan inderdaad elektrificeren zonder verzwaring van de netaansluiting. Dat betekent ook dat het net niet zwaarder belast wordt, zelfs nu deze kraan volledig wordt geëlektrificeerd. Investeren in een KINEXT-vliegwiel is daarom in dit geval niet alleen interessant vanwege de terugverdientijd van minder dan twee jaar – een direct resultaat voor UWT.  Indirect helpt UWT namelijk ook de buren in het Rotterdamse havengebied door op deze manier geen beroep te doen op de resterende capaciteit van het toch al overvolle elektriciteitsnetwerk.’

Over S4 Energy

S4 Energy (www.s4-energy.com) optimaliseert energienetwerken met turn-key, schaalbare en flexibele oplossingen voor energieopslag waarin zelfontwikkelde hardware én software wordt toegepast. S4 Energy helpt grid operators, industrie, overslagbedrijven en anderen om zo goed mogelijk gebruik te maken van de beschikbare infrastructuur en energiestromen. Met een duidelijke focus op de toegevoegde waarde van energieopslag in praktische toepassingen combineert S4 Energy de beste en nieuwste technologie met slimme algoritmes om de optimale businesscase voor haar klanten te creëren. Het multidisciplinaire team van S4 Energy staat klaar om te adviseren, maar beheert en begeleidt het energieopslagproject vervolgens ook van start tot finish. Naast haar brede kennis op het gebied van energieopslag heeft S4 Energy ook een unieke eigen opslagtechnologie, KINEXT, ontwikkeld. 

Over Waalhaven Group

Vanaf vijf strategisch gelegen terminals in de regio Rotterdam en Zuid-Nederland (Born) biedt de Waalhaven Group sinds 1971 complete logistieke dienstverlening aan voor zowel volle als lege containers, stukgoed en projectlading. Via de binnenvaart verbinden wij dagelijks Rotterdam, Antwerpen en het achterland. Onze klanten profiteren van een breed palet aan flexibele diensten voor laden, lossen, tussenopslag, pre-trip inspecties, voor- en natransport, douaneservices en congestievrij multimodaal vervoer. Rederijen, expediteurs en verladers zijn altijd verzekerd van betrouwbaar maatwerk voor ieder onderdeel van hun logistiek proces.  

Contact S4 Energy, Karin Husmann, 06-15352619, karin@s4-energy.com

Contact UWT, Jan Overdevest, 088-9440081, joverdevest@waalhaven-group.nl

Back